Am întâlnit clienți care aveau o reticență în a accepta că site-ul lor să fie dezvoltat folosind platforma WordPress. Uneori aceste păreri erau fondate însă de multe ori ele sunt rezultatul unor preconcepții sau confuzii referitoare la ce anume este WordPress, care sunt avantajele și de ce ar trebui să fie evitat. Ne-am propus să clarificăm în acest articol pe cât posibil toate aceste puncte.
Ce este WordPress și de ce este atât de popular?
WordPress este o platforma open source folosita inițial doar pentru bloguri personale. Sistemul excelent de editare a conținutului, foarte similar cu editorul de documente Microsoft Word cu care eram atât de obișnuiți dar și apariția lui într-o perioadă de explozie a blogurilor personale a dus la răspândirea lui WordPress în fața altor platforme open source cu scopuri similare.
Ulterior acesta a fost dezvoltat tot mai mult devenind totodată și o soluție excelentă pentru site-uri de prezentare sau platforme de știri care la rândul lor au devenit tot mai populare odată cu răspândirea internetului și trecerea de la presa scrisă la cea digitală. Sistemul prin care oricine poate crea module care să extindă funcționalitatea lui WordPress a făcut aceasta platforma să fie folosita chiar și pentru proiecte mai speciale cum ar fi comunități online de discuții sau magazine online. În prezent, se estimează că peste 50% din site-urile de pe internet folosesc platforma WordPress.
Ok dar de ce e atât de popular pentru site-urile de prezentare?
În teorie un site de prezentare ar putea să nu aibă deloc un sistem de administrare al conținutului așa încât pentru a modifica o pagină să fie mereu nevoie de un programator care să modifice codul sursa al paginii respective.
În practică, așa ceva este considerat inacceptabil la standardele curente și este de așteptat că un proprietar de site să poată modifica cu ușurință textul dintr-o pagină, să adauge ocazional articole noi sau să le actualizeze pe cele existente. Aici intervine faptul că WordPress este considerat că având cel mai prietenos mecanism de adminsitrare al conținutului ceea ce îl face din start o opțiune excelentă.
La asta se adaugă și gama incredibil de mare de module existente care îi extind funcționalitatea în moduri neașteptate. Vreți un formular de contact pe site? Avem mai multe module pentru asta între care Contact Form 7 este de departe cel mai cunoscut și folosit. Vreți să și vindeți câteva produse vizitatorilor fără a crea un magazin online masiv și complex? Exista mai multe module care pot transforma WordPress într-un magazin online. Vreți să permiteți utilizatorilor să se înregistreze pe site pentru a avea acces la conținut special? Există deja module pentru asta. Aveți nevoie că site-ul să se încarce mai repede sau să îmbunătățiți parametrii pentru SEO? Există module care optimizează imaginile, care creează pagini statice pentru o viteza de încărcare îmbunătățită sau care vă permit să personalzati fiecare setare a fiecărei pagini. Toate aceste posibilități și ușurința cu care pot fi implementate, față de alte soluții, au transformat această platformă în soluția preferată a creatorilor de site-uri web.
“Nu vreau WordPress pentru că toate site-urile făcute astfel arată la fel”
Aceasta este o idee preconcepută destul de răspândită. Originea acestei probleme se află la site-urile dezvoltate folosindu-se template-uri comerciale care sunt vândute mai multor clienți și implicit ajung să fie folosite pe zeci de site-uri. Chiar și așa, template-urile de WordPress pot fi personaliate astfel încât să nici nu vă puteți da seama că doua site-uri folosesc același template. Avem deja un articol referitor la avantajele și dezavantajele folosirii de template-uri pentru crearea unui site.
Însă cel mai important de reținut este faptul că un site de prezentare dezvoltat pe WordPress poate să fie făcut folosindu-se un design personalizat creat de la zero pentru proiectul respectiv. Doar pentru că WordPress se folosește foarte des în combinație cu template-uri refolosibile nu înseamnă că asta e singura soluție. De foarte multe ori, după ce un designer web a creat un concept grafic special pentru un anume proiect, acel concept grafic este adaptat și integrat pe platforma WordPress. Rezultatul este că site-ul arata exact așa cum a fost gândit de graficianul web însă conținutul text poate fi administrat folosind sistemul deja existent în WordPress. În plus, la nevoie se pot integra și modulele de care vorbeam anterior. Așadar în teorie sunt numai avantaje.
“Mi s-a spus că site-urile care folosesc WordPress sunt foarte nesecurizate și sunt mereu sparte”
Da și nu. Platforma WordPress în sine nu este atât de problematică. Fiind atât de răspândită, într-adevăr hackeri din țoață lumea studiază codul ei sursa pentru a găsi potențiale vulnerabilități care i-ar ajuta să compromită milioane de site-uri din toată lumea. În același timp totuși, programatori din toată lumea fac același lucru din dorința de a îmbunătăți nivelul de securitate și a preveni apariția de probleme. Dacă este găsită o problemă, ea este reparată cât mai repede și inclusă într-un update de securitate care este instalat automat pe toate site-urile din lume care folosesc versiuni recente de WordPress. Așadar șansele că un site folosind doar platforma WordPress să fie spart sunt infime. Nu inexistente dar rezonabil de mici încât să merite folosirea acestei platforme dacă nu vorbim de un sistem bancar de exemplu.
Totuși am vorbit mai devreme despre existența a mii de module care pot extinde functionalitatile platformei. Acestea sunt create de programatori independenți sau de diverse echipe de programatori și uneori publicate gratuit iar alteori comercializate. Problema aici apare când nu mereu echipele care dezvoltă un modul sunt la fel de atente și grijulii că echipa din spatele platformei WordPress. Astfel se poate întâmplă că unele module să aibă propriile probleme de securitate care să permită compromiterea site-ului unde ele au fost folosite. Majoritatea modulelor sunt și ele actualizate constant pentru a fi cât mai dificil sau chiar imposibil de compromis. Problema este că, spre deosebire de platforma de baza WordPress, modulele nu se actualizează automat.
Și atunci ce e de făcut? În primul rand, e recomandat să actualizați constant, de exemplu o dată pe săptămână, modulele, dacă au apărut versiuni mai noi. Acest proces e extrem de simplu, e suficient să intrați în panoul de control și să apăsați un buton dar incredibili de mulți proprietari de site-uri nu fac asta, fie pentru că cei care le-au creat site-ul nu le-au explicat de acest proces, fie pentru că uită sau nu li se pare important.
În al doilea rand, înainte de instalarea unui modul, ar trebui verificat puțin dacă acesta pare ok, că atunci când instalați un program pe calculator sau o aplicație pe telefon. Nu e foarte greu de verificat ce spun alti utilizatori care au folosit acel modul, ce probleme a avut în trecut și cât de des este actualizat. Un modul abandonat care n-a mai fost actualizat de 3 ani ar putea fi că o bombă cu ceas. Dacă actualizarea modulelor existente se poate face chiar și de cineva fară abilitați tehnice, partea de selecție a modulelor potrivite este în general responsabilitatea programatorului care se ocupă de implementarea site-ului. Atâta timp cât se urmează niste reguli, WordPress poate fi la fel de bine securizat că orice altă paltforma. Din păcate, numărul mare de site-uri care folosesc WordPress se traduce și într-un număr foarte mare de site-uri cu WordPress neactualizate și care sunt ținta preferată a hackerilor rezultând într-o reputație nu tocmai fericită a platformei.
În concluzie voi spuneți că site-ul meu ar trebui să folosească WordPress?
Nu neapărat, sunt și situații în care WordPress nu e cea mai buna soluție. De obicei e vorba de magazinele online sau de diferite aplicații web mai complexe care, desi ar putea fi dezvoltate și folosind WordPress, ajung să aibă mai multe dezavantaje decât avantaje în aceasta situație.
Avem deja experiență în crearea de aplicații web integrate în site-uri și în care conținutul e administrat folosind un mecanism propriu dezvoltat special pentru proiectele respective deci la nevoie suntem pregătiți pentru orice.
Însă atunci când WordPress este cea mai bună soluție, nu ne vom feri de a vă recomanda asta. Credem că fiecare proiect este unic de aceea vă recomandăm să ne contactati pentru a vă consulta și a decide împreună care este cea mai buna soluție la nevoile dumneavoastră.